TwitterRssFacebookGoogle+

Balaurul dobrogean, specie pe cale de dispariție

balaurul dobrogeanEste un șarpe rar, care se lasă greu descoperit și este pe cale de dispariție în România.

A fost dintotdeauna rar în ţară noastră, dar s-au găsit exemplare excepţionale de 2,5 m lungime. N-au mai rămas decât câteva zeci de indivizi şi specia este declarată critic periclitată pe lista roşie din România.

Cunoscut înainte drept Elaphe quatorlineata sauromates, acum balaurul dobrogean (șarpele dungat) este specie de sine stătătoare și are denumirea științifică Elaphe sauromates. Cea mai recentă înregistrare este din Judeţul Buzău în apropiere de Rezervaţia Naturală Vulcanii Noroioşi.

Capul şi coada sunt alungite, iar botul său este obtuz. Pupila este rotundă. Nara este aşezată între nazal şi postnazal. Rostralul este mai lat decât înalt, frontalul mai scurt decât parietalele, preocular mare, subocular mic, deţine 2-3  postoculare, temporale 5 sau 7, 8 (rar 9) supralabiale. Solzii dorsali dispuşi pe un şir transversal sunt slab carenaţi şi sunt în număr de 25 (rar 23 sau 27), plăcile ventrale sunt între 195-234, subcaudalele între 56-90, iar anala este întreagă sau divizată.

Deşi strict protejat şi complet inofensiv, ba chiar folositor pentru oameni, balaurul dobrogean continuă să fie ucis de localnici.

Balaurul poate fi găsit în situl Deniz Tepe, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aria este protejată. Șarpele este unul din animalele enumerate în Anexa I a Directivei Consiliului 92/43/CEE (privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică).

Foto: Shutterstock

Un comentariu

  1. Ma bucur ca mai exista oameni in Romania care lupta ptr protejarea naturii.
    Sunt profesor de biologie si prin definitie iubesc natura ,incercand in primul rand sa ma fac inteleasa de copii, in lupta prt existenta acesteia . Am descoperit intamplator situl acesta

    MULTUMESC PTR TOT CE FACI IN NUMELE MILIOANELOR DE FIINTE (PLANTE SI ANIMALE) SI NU IN ULTIMUL RAND PTR MEDIUL NATURAL……. !!!!!!!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *